Projekt

Rubjerg Knude

marker
Steder i landskabet
Rubjerg Knude ligger ved Vesterhavet, få kilometer vest for Hjørring, og er med sine 90 meter den højeste del af Lønstrup Klint. Her opleves naturkræfternes voldsomme spil. Blæsten får sandet til at fyge og klitten til at vokse og dække fyr og huse, mens havet æder sig ind i klinten. Nu er det muligt at komme op i stedets fyrtårn og opleve det spektakulære landskab fra højden.

Naturen udspiller sig
Den store klit ved Rubjerg Fyr er menneskeskabt, men nu er det naturen, der har overtaget. Gennem mange år blev sandets bevægelse dæmpet ved hjælp af små grangrene, som blev sat ned i sandet. Når grenene blev dækket af sand, satte man nye ned, og på den måde voksede klitten.

I 2000 blev sanddæmpningen opgivet i 2000, og nu er klitten 'sluppet fri'. Siden er den blevet ca. 20 meter lavere og begyndt at vandre mod nordøst. Erosionen på stedet betyder, at Rubjerg Fyr inden for en periode på cirka 10 år forventes at styrte i havet.

Nye oplevelser på Rubjerg Knude
Rubjerg Knude besøges årligt af ca. 200.000 turister, og der var derfor behov for gode faciliteter til at tage imod de mange besøgende.

Med dette initiativ er ankomstfaciliteterne til en af Danmarks mest kendte og besøgte natur- og kulturattraktioner blevet opgraderet. Faciliteterne giver de besøgende mulighed for at komme op og opleve den storslåede udsigt, indtil fyret forventeligt falder i havet.

Konkret består projektet af en ny trappe, som er bygget op igennem tårnet til balkonen, og et kalejdoskop i menneskestørrelse, der kaster et dansende lyshav inde i tårnet - lige som dengang fyret lyste ud over havet.  Derudover er ankomst- og parkeringsfaciliteterne på stedet blevet forbedret, og der er anlagt en ny sti og pilemærker, som skal lede de besøgende på vej gennem området.

Samlet set er skabt et system, der nænsomt guider og forklarer, skaber genkendelighed og samler stedet til et enkelt enestående værk.

 • Status
  Projektet er realiseret og indviet i marts 2016.
 • Potentiale
  Fyrets forgængelighed, sandflugtsfortællinger og spektakulær udsigt
 • Primære ejere
  Naturstyrelsen og Hjørring Kommune
 • Partnerkreds
  Realdania, Naturstyrelsen og Kulturstyrelsen 
 • Rådgivere
  BESSARD's STUDIO og JAJA Architects